Cikkek gyüjteménye: 

Aviva-módszerrel a meddőség ellen

Az Aviva-módszer néven ismertté vált életmódrendszer a klimaxtól szenvedő, rendszertelenül menstruáló nőknek visszahozza, illetve beállítja a menzeszét. A fiataloknak segít vetélési- és meddőségi problémák, férfiaknak pedig prosztata-bántalmak, potenciazavar és vizelési panaszok esetén.

Az Aviva-módszer 18 gyakorlata

(hetente 2x 30 perc)

Az oktatás folytatódott. Kinyitottuk a könyvet az első gyakorlatnál és a megfelelő zenei aláfestéssel megtanultuk a Dolgozó Zóna (a has legalsó zónájának) működtetését. Lívia folyamatos utasításai ellenére néhányan pontatlanul csinálták a feladatot. Ilyenkor oktatónk segített megtalálni a helyes tartást.
Ezután sasszé, majd görög tánchoz hasonló léptek, aztán balettmozdulatok és egy kis gimnasztika következett. Mindhez külön meghatározott utasításokat és különféle zenét kaptunk. Könnyű, mégis nagyon hatásos gyakorlatok voltak ezek. Az arcom már az első 5 percben úgy kipirult, mintha legalábbis 5 kilométert kocogtam volna egy erdei sétányon.


A feladatok alatt Lívia folyamatosan magyarázott. Elmondta, mire jó a gyakorlat, és hogy miért érzünk különös forróságot a talpainkban, a petefészkeink, a méhünk és a medencénk helyén.
A hangulat fokozódott, a tükörben pedig mosolygós arcok sasszéztak egymás mögött.
- Lányok, ezzel a tánccal lassan fel is léphetünk valahol! - viccelődött egy vörös hajú, babaarcú lány, miközben színpadiasan megrázta csigákban leomló gesztenye haját.
Hamarosan megtanultunk egy gyakorlatot, amely - ha hosszabb ideig végezzük - 10-15 percen belül menstruációt eredményezhet. 
Lívia megtanított minket arra is, hogyan szüntessük meg az esetleges menstruációs fájdalmakat gyógyszer nélkül - tornával. Eközben elmondta, hogy maga a menzeszt kísérő görcsös fájdalom nem természetes velejárója a női létnek. Ez is az elsavasodás kísérő kellemetlen tünetek egyike, akárcsak a 4 napnál tovább tartó menzesz.
Az óra végén lazítás, és a gyakorlatok gyors felidézése követte. Bár a Tóth Lívia által szerkesztett és kiadott könyvben minden egyes gyakorlathoz fénykép és részletes leírás párosul, az igazság az, hogy meg lehet tanulni a gyakorlatokat könyvből is de így sokkal nehezebb és fennáll a félreértelmezés és a hibázás lehetősége is. A helyes mozdulatok elsajátításához szakképzett oktató szükségeltetik, különben igyekezetünk súlyos problémákat, akár betegségeket okozhat.

Jókedvűen búcsúztam el Líviától és a lányoktól. Abban maradtunk, hogy amint valamelyikük állapotos lesz, kör-emailben értesíti a többieket a jó hírről. Egyelőre még senkitől sem kaptam üzenetet, de még korai is lenne, nem beszélve arról, hogy 3 hónapig ez a mama és a baba titka... 

Aviva Steiner

Aviva Gabriella Steiner 1930-ban született Budapesten, Fazekas Gabriella néven. Szülei vegetáriánus élsportolók voltak, így Avivának a torna gyakorlása tulajdonképpen már a születése előtt elkezdődött, hiszen édesanyja - állapotos kismamaként is - rendszeresen tornázott és úszott.
5 éves korában a kislány magas lázzal járó rejtélyes betegséget kapott, amelyre akkoriban nemigen volt gyógymód. Szülei - szemben a mai lázcsökkentési módszerekkel - nem hagyták feküdni, nem tekerték priznicbe és nem kímélték - hanem épp ellenkezőleg: tornáztatni kezdték a gyereket, aki csodák csodája felgyógyult, és talán ekkor kezdett hinni a mozgás gyógyító erejében.
A kislányra nagyon nagy hatással voltak az egészséges életmódot élő sportoló szülei, akik fiatalon haltak meg a koncentrációs táborban. Aviva egyedül maradt.
1946-ban az alig 16 éves árvát - más árván maradt zsidó gyerekkel együtt - Palesztinába vitték, ahol a Ben Semen bentlakós iskolába került. A világhírű Gertrud Krausnak, az Izraeli Opera tánctanárnőjének a tanítványa volt, majd a Kibucok Szemináriumán és a Testnevelési Főiskolán szerzett diplomát. A Tel-Aviv-i Operaházban táncosnőként számtalan szerepet táncolt el. 
Sikeres karriert hagyott a háta mögött, amikor úgy döntött, hogy a továbbiakban gyógyítóként és tornászként folytatja az életét, miközben az orvosi egyetemre járt szabad hallgatóként. A paralízis járvány idején a Hádásszáh egyetemi kórházban Adler professzor mellett dolgozott, aki mellett rájött, hogyan segíthet a lebénult gyerekeken. Először egy-egy izmot, majd komplett izomcsoportokat tudott megmozgatni, ezzel a beteg kisgyerekek százain segített. Ugyanakkor felismerte, hogy a gyógyulás eléréséhez a beteg maximális akarata és együttműködése szükséges.
Felfedezésének története egy tornaórára nyúlik vissza, ahol idősebb (50-70 éves) nőket próbált oly módon megmozgatni, hogy ne terheljék meg túlságosan megkopott ízületeiket és csontjaikat. Az óra jó hangulatban telt, ám mégis, egy héttel később, a következő órán csak két (70 éves) tanítványa jelent meg. Aviva csodálkozva kérdezte tőlük, hol vannak a többiek. Menstruálnak, hangzott a meglepő válasz.
Aviva nem eszmélt rá felfedezésének nagyszerűségére, így tovább folytatta a tornaórát. A jelenség azonban megismétlődött, és  olyan nőknek is megjött a menstruációjuk, akik azt hitték, hogy ez a folyamat náluk már réges-rég befejeződött.
Aviva leállította a tornát, és megkezdte kidolgozni és áttanulmányozni a tornagyakorlatait. Figyelte a mozdulatok hatásait, és rájött, hogy segítségükkel a nők szinte minden problémájukon segíteni tudnak magukon.
Azóta évtizedek teltek el, és Aviva meddő nők ezreit segítette kisbabához szerte a világon.

 

 

Tóth Lívia: magamról
Hogy miért pont én vállaltam az Aviva-módszer magyarországi terjesztését? Talán mert a kor szenvedő alanyaként végigjártam az asszonysors számtalan problémáját. A harmadik gyermekem szülése során gyorsító injekciót kaptam, amelynek hatására leszakadt a méhem. A későbbiek folyamán az inkontinencia, a méhszájseb és a rendellenes vérzések miatt a méhem eltávolítását javasolták. A gyógyszerallergiám miatt féltem a műtéttől, ezért a Mazdaznan öngyógyító életmód tanácsa alapján tornázni és irrigálni kezdtem. Meggyógyultam.
Amikor tudomást szereztem az Aviva - módszerről, amelyről először csak annyit tudtam, hogy segítségével a nő kezébe veheti asszonysorsának irányítását, eldöntöttem, megtanulom, ne csak magamon tudjak segíteni, hanem másoknak is.
Többször Izraelbe utaztam, és magától Avivától tanultam a tornát. A 45. diplomát szerzett (Magyaroszágon az egyetlen) tanítványa vagyok.
Eredeti végzettségem rádió- illetve elektroműszerész. A betegségeim miatt a természetgyógyászat felé fordultam. Különböző tanfolyamok (akupresszúra, reflexológia, radiesztézia) elvégzése után négy évig jártam a Buddhista Főiskolára, asztrológiát tanultam. A Főpolgármesteri Hivatal egy éves sportoktatói tanfolyama után rekreációs sportoktató lettem, majd a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán egészségtan tanári diplomát szereztem.
Tudom, hogy gondjai, bajai miatt egy nő milyen sokszor kerülhet nehéz, kellemetlen, kiszolgáltatott helyzetbe. Ennek a természetes módszernek a segítségével a nő kezébe veheti asszonysorsát. Eldöntheti: szül vagy nem szül. Tornázhat bizonyos mozdulatokkal a gyermekáldásért, és időben végzett mozdulatokkal elkerülheti a nem kívánt terhességet. Az idő múlásával csökkenő ösztrogén hormonokat pedig vérkeringést serkentő mozdulatokkal, fokozottabb sebességgel mozgásba hozhatja, amelynek következményeként eltűnnek a menopauza kellemetlen kísérő tünetei.

 

 

Aviva Steiner, az Izraelben élő tornatanárnő több évtizedes kutatómunkával kidolgozott egy olyan - 18 tornagyakorlatból és komplet életmódprogramból álló - módszert, amely segítségével a nők képesek ellenőrzésük alatt tartani a havi ciklusukat. Megmozgatja a külső (farizom) és belső (has, gát) izmokat, amelyek hatására megváltozik a test hormonális állapota. A mozgás és a mozdulatsorokat követően létrejövő altesti vérbőség akár a petevezetékek letapadását is oldhatja, így egyes esetekben megszüntetheti a meddőség okát. Segíthet többszörös vetélés után is, mivel a gyakorlatok alkalmasak a méh izomzatának erősítésére, amely ezáltal lehetővé teszi a magzat sikeres kihordását.

 

Miben segíthet a nőknek az Aviva-módszer?
1. A menstruáció előrehozása kívánság szerint
2. A menstruáció adott napra való beütemezése
3. A menstruációs napok számának csökkentése
4. A ciklus lerövidítése
5. Menstruáció előtti és alatti fájdalom csökkentése
6. Segít a menstruációmentes helyzeteken
7. Segít a meddőségen
8. Könnyít a változó kor kellemetlen tünetein
9. Megnyugtat depressziós és stresszes helyzetekben
10. Segít súlytöbblet esetén
11. Segít indokolatlan tejelválasztás esetén
12. Az első menstruációt meghozza 20-34 éves korban is
13. Segít a férfiproblémákon (impotencia, prosztata-bántalmak, stb.)
14. Megszünteti a frigiditást, növeli a fogamzóképességet
15. Többszöri vetélés után megerősíti a méhet

 

Aviva-módszer Magyarországon

Tóth Líviával, az Aviva-módszer egyetlen diplomás, magyar oktatójával a belvárosban találkoztam. Amikor felhívtam, hogy interjú végett időpontot kérjek tőle, azt kérdezte, mennyire mélyen szeretném beleásni magam a témába. Amennyire csak lehetséges, mondtam, mire a legnagyobb természetességgel azt felelte, hogy ebben az esetben interjú helyett vegyek részt a következő tanfolyamán.

 

Egy héttel később a Hősök terétől nem messze, egy századfordulós bérház egyik lakásában találkoztunk. A tágas szoba egyik fala óriási tükörlapokkal volt borítva, a földön pedig színes szivacsok hevertek szerteszét. Mint egy balett-terem, úgy néz ki, gondoltam. Lívia hellyel kínált. Lehuppantam a résztvevők között, ő pedig beszélni kezdett. Aviva Steinerről, magáról és a módszerről mesélt, aztán a résztvevők következtek. Mint kiderült, az összes fiatal lány (22-től 35-ig) meddőségi- illetve fogamzási problémákkal küszködött. Kinek a menstruációja volt szabálytalan, kinek másodszorra sem sikerült a lombik-program, de olyan is akadt, akinek az első gyermeke születését követően évekig nem sikerült megfogannia. Döbbenten hallgattam a szomorú sorstörténeteket, és elcsodálkoztam azon, hogy fiatal és szemmel láthatóan egészséges fiatal nőknek ilyen komoly gondjaik lehetnek.


Elsavasodás ellen: életmódváltás

Lívia türelmesen végighallgatott mindenkit, majd keresztkérdéseket tett fel. Az egyik lányról kiderült, hogy rendszeresen fogyaszt ecetes savanyúságokat és salátákat. Mint mondta, egész életében kívánta a savanyúságot, enélkül nem esik neki jól a legfinomabb zöldsaláta sem. Lívia azt mondta, mondjon le az ecetes salátákról, helyette használjon egy kevés olívaolajat vagy néhány csepp citromot. Az ecet ugyanis brutális rombolást végez a szervezetben, és erős savasító hatása végett - közvetett módon - meddőséget is okozhat.
- Guggolj csak le néhányszor - mondta a lánynak. - Biztosan ropognak a térdízületeid, talán a csípőd is. Az ecet kikezdi a csontokat és az ízületeket.
A lány követte az utasításokat, a térdei pedig recsegve-ropogva bizonyították az elhangzottakat.
- De mit tegyek, ha kívánom? - kérdezte csalódottan a lány.
- Azért kívánod, amiért a candidás a cukrot, a dohányos pedig a nikotint. Ez is egyfajta függőség, ám mint olyanról, le is lehet szokni róla.

- A meddőségi problémák hátterében sok esetben a nők szervezetének sav-bázis egyensúlyának felborulása áll - folytatta Lívia. - Ez azonban nem csak a táplálkozástól, hanem a helyes testtartástól, üléstől, járástól, alvástól és a légzéstől is függ, ugyanis mindezek - az elfogyasztott élelmiszerektől függetlenül - ferboríthatják a fogantatáshoz szükséges egészséges egyensúlyt. A test, s ezáltal a vér és a különböző szervek elsavasodása hosszú távon betegségekhez és számtalan problémához vezet. 
A keletkezett petesejt a savas közegben sérül , elhal vagy megvastagítja a burkát, minden esetben megtermékenyíthetetlenné válik. Az első teendő ezért minden esetben az életmódváltás és a sav-bázis egyensúly helyreállítása.

A legtöbb ember helytelenül táplálkozik, mondta Lívia, majd elővett egy vegyszer boltban kapható tesztcsíkot. Kis darabokat szakított belőle, majd körbeadta a résztvevőknek. Mindenki megnyalta a papírt, majd csendben figyelni kezdte, miként színeződik el a zöld-fehér-rózsaszín fecni. Lívia körbement, és a dobozon található színskála segítségével leolvasta az eredményeket. Egy kivételével (ez az enyém volt) minden eredmény rossz volt, azaz túlsavasodást mutatott. (A "helyes" Ph érték 7,4 körül mozog.)
Szinte szégyelltem magam a helyes Ph-értékemért, és pironkodva meséltem el, hogy másfél éve természetgyógyászhoz járok, nyomelemeket szedek, búzafűlével méregtelenítek, Pi-vizet iszom, és napi gyakorisággal nyers zöldséget-gyümölcsöt fogyasztok.
- Helyes - nyugtázta oktatónk - csak így tovább! Ezután táblázatokat osztott szét közöttünk. "Lúgos és savas ételek táblázata" - olvastam az elsőt. "Mazdaznan életmód és filozófia", "Olajos magvakból készíthető pástétomok és krémek", valamint két könyvet az Aviva-módszerről. (Minthogy mindegyik téma külön fejezetet érdemel, ezekkel a cikk folytatásaként a következő részben fogunk foglalkozni. - a szerk.)

Légzés, ülés, alvás, járás

Ahogy teltek-múltak az órák, lassan kiderült, hogy a résztvevők közül mindenkinek van min változtatnia - legalábbis ha kisbabát szeretne. Lívia hangsúlyozta, hogy minél előbb abba kell hagyni a hormontabletták szedését, és felfüggeszteni a hormonkezeléseket, mivel ezek meggátolják a saját hormonunk termelődését.

Meg kell tanulni helyesen ülni (egyenesen, nyújtott háttal és derékkal), és felállni (comb és farizomból), megfelelően lélegezni (ellenkező esetben kevés oxigén jut a tüdőnkbe, ami lassan szintén a vér elsavasodását eredményezheti), majd rátértünk az alvópozíciókra. A legtöbben hason illetve oldalt alszunk - derült ki egy gyors körkérdés segítségével. Ezzel szemben - figyeljük csak meg a kisbabákat - a háton alvás lenne a legjobb mindannyiunk számára. A tüdőkapacitást pedig még jobban növelhetjük, ha karjainkat (vagy az egyik karunkat) a fejünk fölé helyezzük. Első blikkre mindez kényelmetlennek, mi több kivitelezhetetlennek tűnik, de Lívia szerint eltökélt tudatossággal mindenen változtatni lehet.  

Aztán szó esett a járásról. Arról, hogy miért vonzza a férfi tekintetet a "ringó járás", amikor a nő talpa olyan lágyan gördül végig a földön, mintha valójában hozzá sem érne. Ez a fajta mozgás hatással van a talpon lévő meridiánokra, amelyek a testre és a női szervekre is hatnak. "A szép járású nő termékeny", míg a dübörgő trampli kevésbé - ezt sugallja a járás metafizikai szinten.
Ennél a pontnál mindannyian felálltunk, és libasorban sétálni kezdtünk a teremben. Lívia (aki három gyermekes édesanya) ment elől - lába szinte nem is érintette a földet. Utána mi következtünk - hozzá képest tramplin és dübörögve. Néhány perc gyakorlás után azonban csökkent a zaj, és a tükörlapokon hamarosan egy csoport ringó csípőjű fiatal nő képe tükröződött vissza a mosolygós arcokra. 

Sportolni is veszélyes lehet - tértünk rá a következő pontra. Bizonyos sportágak ugyanis a menstruáció bizonyos szakaszában vetélést okozhatnak, ezért ezeket a terhesség teljes ideje alatt kerülni kell: tenisz (már egyetlen szerva is a magzat elhalását okozhatja), kerékpározás, lovaglás és minden olyan torna, ami dinamikus mozgást igényel (step-aerobik, lépcsőzés, futás).